Flygtninge til alle tider
Fast udstilling
Fast udstilling

Flygtninge til alle tider

Hvilke mennesker gemmer der sig bag de statistikker, vi møder i den offentlige debat? Hvilke spor sætter en flugt i et menneske? Hvad er ”hjem”?

Gennem historier fra flygtninge fra Tyskland, Ungarn, Vietnam, Afghanistan og Syrien gør udstillingen tal til mennesker, og formidler de universelle overvejelser, tanker og følelser, der knytter sig til det at være et menneske på flugt.

Med udgangspunkt i FNs definition på, hvad det vil sige at være flygtning, kommer du med på en menneskelig rejse på tværs af tid og sted. Gennem interaktive elementer, film, lyd og genstande møder du de mennesker, der har måttet sige farvel til alt det, de kender, og drage på flugt. Du følger dem på flugten videre til ankomsten til Danmark frem til drømmen om en ny fremtid, et muligt nyt hjem men også usikkerhed og savn.

 

Flygtninge til alle tider

Visualisering af udstilling. Tinker Imagineers

Verden oplever i disse år de største flygtningestrømme nogensinde. Krig og forfølgelse driver mennesker på flugt mod overlevelse, sikkerhed og nye hjem. Stærke billeder fylder i medierne, meninger flyver mellem politikere, og debatten er allestedsnærværende. Derfor er det ikke kun tidligere tiders flygtninge, man vil møde i FLUGT. Det er også de flygtninge, der er kommet til Danmark i nyere tid fra blandt andre Vietnam, Ungarn, Afghanistan, Syrien og Ukraine.

I udstillingen bliver de store tal og statistikker vedkommende ved at formidle det enkelte menneskes historie. Et menneske med familie, venner, arbejde, fritidsinteresser og – frem for alt – drømme og håb for fremtiden.

 

Flygtninge til alle tider

Visualisering af udstilling. Tinker Imagineers.

De besøgende kommer gennem udstillingerne og de enkelte historier til at bevæge sig fra krig og flugt til mulig sikkerhed, hverdag og (måske) frem til et nyt hjem. Samtidigt vil udstillingerne give perspektiv på, hvordan det at modtage store flygtningestrømme opleves som modtagerland. Alle historier foregår på tværs af tid og sted. Udstillingerne fører gæsterne gennem museets udstillingslokaler, ud til flygtningekirkegården og videre ud i selve plantagen, som bliver en oplevelseszone, hvor gæsterne lytter og oplever sig tilbage til dengang, der lå en flygtningelejr i området.

FLUGT bliver en fuldstændig unik oplevelse. BIG – Bjarke Ingels Group har skabt en fantastisk smuk arkitektonisk ramme, og Tinker Imagineers har gennem et innovativt oplevelsesdesign fået udstillingerne til at leve. Jeg glæder mig usigeligt til, at vi åbner til sommer.

 

– Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør

 

I udstillingen kan du møde …

Gihan

… der sammen med sin mand og tre børn flygtede over Middelhavet i en propfuld båd og kom til Danmark i 2015. Da de boede i Syrien, havde hendes mand, Hanan, sit eget store tømrerfirma og Gihan var hjemmegående husmor – I Danmark er deres hverdag meget anderledes. Her arbejder de begge to. Gihan startede med at være i praktik i seks måneder i den lokale børnehave, hvor hun lærte en masse sprog. Nu arbejder hun i Brugsen i Oksbøl.

 

I udstillingen fortæller hun om, hvordan det er at skulle starte forfra et helt nyt sted og om at tage en uddannelse, finde et job og give sine børn en fremtid.

 

Vores hjem er her i Danmark. Halvanden måned efter vores ankomst fik vi dette hus i Billum. Der var den her sofa, en støvsuger og mad i køleskabet. Fra første dag følte jeg mig hjemme. Vi følte os trygge. Jeg håber, at krigen i Syrien stopper, så vi kan tage på besøg, men vi vil aldrig flytte tilbage. Jeg ønsker aldrig igen at opleve den frygt, vi følte om bord på den båd. Desuden ville vi være nødt til at starte helt forfra igen. Vi har gjort det før, og det er pinefuldt hver gang.

 

Hun fortæller, at hendes arbejde i den lokale by har betydet, at hun nu kender de fleste mennesker i byen: ”Vi kalder os jo ikke flygtninge, vi kender folk i byen nu.”

Gihan arbejder i den lokale Brugs

Gihan

Ruth

… der som barn i begyndelsen af 1945, flygtede sammen med sin mor og søster fra Königsberg (nu Kaliningrad) til København. Det var en voldsom flugt over Østersøen med flyangreb, ubåde, mørke og ekstrem kulde. Da de kom til København, måtte de skynde sig ind i en hal, da havnen var under angreb. Efter nogen tid blev de flyttet til Flygtningelejr Oksbøl, hvor Ruth begyndte i skole. Hun nød freden og den klare blå himmel uden bombefly og luftalarmer. Hun og de andre børn legede i skoven og i Oksbøl følte hun sig som en fugl, der endelig var blevet lukket ud af sit bur.

Ruth som 14-årig efter at hun er vendt tilbage til Tyskland

Ruth

Rahima

... der var 10 år gammel, da krigen i Syrien brød ud.

 

Jeg havde aldrig tænkt, at der ville komme krig. Det var kun noget, jeg hørte om i historie i skolen. Vi hørte for eksempel om Palæstina. Jeg tænkte, at der var forfærdeligt for de lande, det ramte og jeg ville selv være læge, så jeg kunne tage ud og hjælpe i krigsramte lande.

 

Hendes familie flygtede fra Aleppo til deres sommerhus i det nordlige Syrien og håbede at krigen ikke ville vare særligt længe. Da Islamisk stat rykkede ind i området i 2013 valgte hendes far at flygte til Danmark:

 

Jeg husker den dag, han går ud ad døren. Jeg var så ked af det. Jeg ved ikke om jeg nogensinde kommer til at se ham igen. Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske med ham på hans flugt og jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske med os, mens vi venter her. Men han havde truffet sin beslutning og den stod ikke til at ændre. Jeg havde også dårlig samvittighed, for nu skulle han alene ud på en farlig rejse for at få os et mere sikkert sted hen. Jeg følte mig så magtesløs.

 

Rahimas far nåede til Danmark, hvor han søgte om familiesammenføring, og efter lidt over et års adskillelse blev Rahima og hendes familie genforenet i Danmark. I dag er Rahima forperson for DFUNK – Dansk Flygtningehjælps Ungdom.

Rahima er i dag forperson for DFUNK

Rahima
Flygtninge til alle tider
Her bliver tal til mennesker
Flygtninge til alle tider
Hvad vil det sige at være flygtning?
Flygtninge til alle tider
Hvor er hjem?
Besøg FLUGT

Besøg FLUGT

FLUGT åbner den 29. juni 2022, men du kan allerede nu begynde, at planlægge dit besøg.