Voices of the Future
Fotograf Martin Thaulow har portrætteret og interviewet en række ukrainere både i deres hjemland og i Vestjylland. Det er blevet til særudstillingen ” Voice of the Future”, som vises på plænen ved FLUGT fra 1. juli – 1. december 2023.
Da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, var det første offer for den Ukrainske befolkning, tabet af en normal hverdag. Kvinder og børn flygtede i al hast, mens mændene blev tilbage for at forsvare fædrelandet.
Fotograf Martin Thaulow har portrætteret og interviewet en række ukrainere både i deres hjemland og i Vestjylland. Det er blevet til særudstillingen ” Voice of the future”, som vises på plænen ved Flugt fra 1. juli – 1. december 2023.
Håbet
Udstillingen skildrer, hvordan ukrainerne formår at bevare deres håb og drømme på trods af en usikker fremtid. Når krigen en dag slutter, er der svære tider i vente, men styrken ligger i ungdommen. En af de første ofre, den ukrainske ungdom oplevede, var tabet af hverdagslivet; adgang til uddannelse og fremskridt og udvikling blev straks taget fra dem. En ny følelse af frygt og angst tog over, sammen med usikkerhed om fremtiden – men ungdommen tror stadig på og har håb for fremtiden. På trods af den dybe smerte fra personlige og nationale tab, der er blevet tilføjet til deres angst, har de også en høj grad af modstandsdygtighed – hvilket styrker håbet.
Lokale fortællinger
Efter krigen brød ud i Ukraine har Danmark modtaget og huset mere end 31.000 ukrainere. I udstillingen kan du også møde nogle af de Ukrainere, der nu bor omkring Varde, og høre deres personlige historie.
Lydmila & Volodymyr
Lydmila & Volodymyr er flygtet fra Izium i Ukraine til den lille Vestjyske landsby Ådum, som ligger tæt på Tarm. Izium blev tidligt besat af russerne og efter ca. 4 måneder flygtede ægteparret gennem Rusland, da de ikke kunne krydset fra det besatte område til Ukraine. Deres søn Mikola havde løbet en kæmpe risiko måneden forinden, hvor det lykkedes ham at flygt med hans kone og to børn til Danmark. Det var ham der fik overtalt Lydmila & Volodymyr til at flygte til Danmark. I dag bor de allesammen i en lejlighed i menighedshuset ved siden af kirken i byen. Izium blev befriet men området er hårdt mærket af krigen. Ressourcerne er knappe, og det sker stadig at russerne beskyder denne region, så der er ikke sikkert. Lydmila & Volodymyr ved ikke, hvornår de kan vende tilbage.
Anna (39) Anita (15) & Mikhailo (4) Rieznyk
Anna flygtede fra Zaporizhzhia med sine 3 børn den 5. marts 2022. Da de flygtede, medbragte Anita kun en lille taske. I den havde hun en sort mininederdel, to langærmede trøjer, makeup, en hårbørste, tandbørste, tandpasta og en oplader. Det var det hele. De formåede at nå til Danmark, og i begyndelsen flyttede de rundt flere gange i Vestjylland. I dag bor de i en lejlighed i Varde og børnene går i skole og studerer. Anna startede i jobprøvning hos det danske trykkeri PE Offset A/S i Varde, og for nylig fik hun et fuldtidsjob. Trykkeriet har nu en anden ukrainer i jobprøvning med henblik på endnu en fastansættelse i en nærmere fremtid.
Til venstre: Anna, Anita & Mikhailo Rieznyk Konyk. Til højre: Lydmila & Volodymyr Konyk. Fotos af Martin Thaulow
Martin Thaulow
Martin Thaulow (f. 1978) er medlem af Dansk Journalistforbund og arbejder bl.a. som fotojournalist for nyhedsmedier, magasiner, NGO’er og organisationer, som FN, UNICEF, UNESCO, Amnesty International, Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors mf.
Siden 2014 har Martin Thaulow portrætteret og dokumenteret mennesker på flugt som hans hoved område. Han har rejst og arbejdet i lande som Rwanda, Irak, Libanon, Jordan, Tyrkiet, Grækenland, Bulgarien, Frankrig, Spanien, Tyskland, Polen, Holland, Sverige, Finland og Letland. Oprindeligt er han uddannet som kunstmaler, men sidenhen ekspanderede han sit arbejde inden for fotografi, videokunst og multimedie installationer. Gennem de sidste 4 år har han stået for opsætningen af mere end 50 fotoudstillinger i det offentlige rum, gallerier og museer i ind- og udland. Han er stifter og hovedkraft bag Refugee Today www.refugee.today